fredag 22 februari 2008

Finska Ölsorter

Då jag har sommarhus i Finland så skäms man nästan att man inte lagt in fler finska ölsorter.

Det finns så mycket gott ifrån Finland när det är ordentlig sommarvärme.

Ni har bland annat:

Lapin Kulta - Finns på Systembolaget
Saxon - Glutenfri öl som finns på Systembolaget
Karhu - Typiskt systembolaget att denna pärla endast finns i beställningssortimentet.
Koff - Finns inte på Systembolaget längre
Karjala - Finns inte på Systembolaget
Olvi - Finns inte på Systembolaget

Så här blir det när vi har monopol på försäljning i Sverige, kanske dags att skrota detta gamla socialistiska monopol som bestämmer vad som skall få finnas i en butik och inte.

Från landet Norge finner man två stycken ölsorter i ordinarie sortiment, varav båda är julöl.

Kanske dags för våra Nordiska grannländer att sluta sälja Absolut Vodka, rent personligt så anser jag att det smakar mindre finkel om Finnarnas Koskenkorva.

2 kommentarer:

http://lunken.wordpress.com sa...

aha... men det är få eventuella icke-monopolaffärer som skulle ta hem i princip vilket öl som helst utan att man lägger på någon avgift.

Så jag är inte för monopol, men bättre öl/vin/sprit-affär än systembolaget har jag inte sprungit på ngnstans hittintills. :-)

Beermaster sa...

Hej Lunken,

Du har helt rätt på många sätt att Systembolaget inte är fy skam när det gäller utbud.

Men dom har väldigt mycket kvantitet när det gäller dussinvin exempelvis. Men skall du hitta något spännande ifrån Bordeaux exempelvis när det gäller vin så lyser det med sin frånvaro under tiden fler och fler hyllmeter blir box-vin. Så vi har världens bästa vin och sprit butiker när det gäller billigt vin för exempel. Jag hoppas att i framtiden att både Systembolaget och små vin och öl-butiker kan finnas, där ägarna bestämmer vilket sortiment som skall finnas.Det är som Svenska Spel, det är kanske det enda spelbolag i världen som inte orsakar spelberoende. Jag skulle kanske vara för detta spelbolag om dom slutade annonsera så hårt, men tycker dom gräver sin egen grav, när det gäller trovärdighet.

/Peder